Bylinky nejsou na hraní!

Nedá mi to a musím se vyjádřit k jednomu dotazu, který se ke mně nyní dostal. Ale popořádku…

Asi před rokem jsem se potkala s kamarádem, který mi vyprávěl „neuvěřitelný“ příběh. Jeho přítel se léčí se srdcem. Řešil s kardiologem, zda může užívat souběžně s konvenční léčbou, i byliny na podporu srdeční činnosti. Lékař nad tím mávl rukou s tím, že „jsou to přece jen bylinky„. Muž začal mít velké problémy a musel vyhledat odbornou pomoc. A zjistil, že léky na srdce a byliny na srdce se v tomto případě VELMI ovlivňují.

Mezitím jsem poslouchala příběh i jedné své kamarádky, která se léčila s onkologickým onemocněním. Zpočátku chtěla alternativní léčbu, a tak hledala, zkoušela… A nacházela především podvodníky, kteří se z ní snažily „tahat“ peníze. Avšak slibovali, že ji zcela jistě vyléčí – za další a další peníze.

Těch příběhů, které slýchám, je celá řada. Někdy si až říkám, že snad nemůže být pravda, jak se někteří rádoby „odborníci“ vyjadřují. Titul MUDr. rozhodně není patent na rozum. Člověk s titulem MUDr. nemusí nutně ovládat přírodní medicínu – on se o ní na škole totiž skoro nic neučí. Stejně jako se člověk s titulem MUDr. neučí nic o výživě. A přesto o ní velmi často a rád mluví. Zejména, pokud jde o malé děti. Ovšem pokud se dál nevzdělává a neučí, pak ho titul neopravňuje k tomu, aby rozhodoval o věcech, kterým nerozumí…

Včera mi přišel dotaz od těhotné slečny/ paní ohledně užívání jisté byliny. Pila z ní čaj, protože jí porodní asistentka říkala, že to ničemu nevadí a ať si klidně dává. Jenže ona ta bylina může způsobit děložní stahy, následně i potrat…

A tak vás moc prosím, když si nebudete jistí. Když budete potřebovat poradit, konzultovat. Obraťte se na odborného fytoterapeuta, farmaceuta nebo třeba toxikologa. Ať už jste těhotní, nemocní nebo dlouhodobě užíváte nějaké léky. Že nikoho takového neznáte? Zajděte do nejbližší lékárny – jsou tam lidé vzdělaní v tomto oboru a jsou schopni vám skutečně dobře poradit.

Buďte opatrní, bylinky nejsou hračka pro děti!

Příspěvek vytvořen 12

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek